Ugrás az oldal tartalmára Ferenczy György 1902-1983
Biográfia A művész A tanár A kortárs Discográfia

Elsődleges navigáció

Ferenczy György, a híres bridzsezõ

serleg

1938, Osló, Európa bajnoki kupa

Ferenczy György egy volt azon sokak közül, akik a kellemes idõtöltés és a színvonalas társasági szórakozás reményében tanultak meg bridzsezni. Rendkívüli körülmények összejátszása kellett ahhoz, hogy néhány év múlva a legfelsõbb dobogón álljon ennek a magasrendű szellemi sportnak az Európa bajnokságán. A Fészek klubban kezdte el a rendszeres társasági bridzset. Néhány ottani partnerével, idõtöltésként elindultak egy bridzs versenyen, amelyet meg is nyertek. Rövidesen kiderült, hogy néhány kivételes képességű játékos jött személyükben össze. Egyre keményebb megmérettetések következtek és a csapat erõsítést is kapott. Egy sikerszéria következett, sõt eljöttek a nemzetközi gyõzelmek is. Ferenczy magyar válogatott lett. A magyar válogatott kétszer is Európa bajnokságot nyert. Valószínűleg kevés lett volna néhány világklasszis bridzsezõ találkozása a sikerhez. E csapatsportnál az is kellett, hogy ezek a játékosok jól kiegészítsék egymást. E csapatban Ferenczy képviselte az improvizációt, a váratlan és eredeti megoldásokat. Néhány játszmája, megoldása, ma már a bridzs tankönyvekben szerepel (például a Ferenczy-coup).
Ferenczy, játékos pályafutásával párhuzamosan, bridzs író is volt. Feljogosította erre kiváló elemzõ képessége és íráskészsége. Ebben a korban a bridzs nagy publicitással rendelkezett Magyarországon. Nemcsak rendszeres rovata volt a bridzsnek az újságokban, hanem gyakran szerepelt a címlapon is . Bridzs író kollégája volt többek között Ottlik Géza, a ma már klasszikusnak számító nagy magyar író. Ottlik a társszerzõje annak az egyik legmagasabb szintű, angol nyelvű, scenárióval is rendelkezõ, világhírű bridzs szakkönyvnek, amelynek egyik fõszereplõjét az író, Ferenczyrõl mintázta (George a zongorista).
Ferenczy mint híres bridzsezõ, olyan körökben is megfordult, ahová zongoraművészként talán sohasem került volna be. Részt vett pl. a norvég király, illetve svéd király által rendezett fogadásokon, különbözõ nagyköveti vacsorákon, valamint, tiszteletbeli tagja lett a híres és elõkelõ bécsi klubnak a Reinnvereins klubnak.
A negyvenes évektõl fogva Ferenczy már nem versenyzett. Az ötvenes években a Szabad Nép című pártlap élesen támadta bridzsversenyzõi pályafutása miatt. Nem kis része volt bridzs múltjának az akkori eltiltásában a koncertezéstől. Magyar bridzs csapat a harmincas évek óta nem ért el hasonló sikereket. 1971-ben Ferenczy György megkapta megtiszteltetésül a Bridzs Örökös Mestere címet a Magyar Bridzs Szövetségtõl. Meghatottan vette át az oklevelet a fiatal generáció képviselõitõl. Napjainkban cikksorozat indult tiszteletére a Bridzsélet c. újságban. Mi volt a szerepe a bridzsnek Ferenczy életpályáján?- kérdezhetnénk. Sokoldalú egyéniség volt: zongoraművész, neves társasági személyiség, közéleti szereplõ. Mindezt gazdagította az, hogy Ferenczy kitűnõen bridzsezett. De nemcsak kiváló bridzsezõ volt, hanem ennél több: sikeres profi bridzsezõ és Európa bajnok. Ehhez rendkívüli adottságok kellettek és Ferenczy rendelkezett ezekkel. Amennyiben árnyék vetült Ferenczyre a bridzs pályafutása miatt, az nem õt minõsítette. Minõsítette az ötvenes évek torz politikai rendszerét, amely szerint a bridzs a "hanyatló kapitalizmus egy úri huncutságának" számított. És minõsítette a zenei szakmában Ferenczy irigyeit, akik gyanakodva tekintettek arra a művészre, aki világhírű bridzsezõ is volt.

csapat

Eredmények: Országos (magyar) bajnok: 1933, 1936, 1937, 1940, Európa bajnoki ezüstérmes: 1935 (Brüsszel), 1936 (Stockholm), Európa bajnok: 1938 (Osló)

örökös

Ferenczy György, a bridzs tudósító

Bridzs tudósítások az archivumból

Egy rendhagyó nászút

Rennvereins klub (Wien) tagsági

A magyar bridzs dicsõség táblája

Csepeli Miklós: Hogy is volt?

A Ferenczy-coup

Ferenczy György: Bridzsbabérok (Pianoforte)

ottlik

Ferenczy, a világhírű Ottlik-Kelsey bridzs könyv (Adventures in card play) egyik fõszereplõje (George a zongorista)

mferenczi@f-m.fm

English

Tárhely szolgáltató